2019. április 10., szerda

Sémák és sématerápia

A Dr. Jeffrey Young által kidolgozott Sématerápia egy integratív terápiás megközelítés. Az elmélet a kora gyermekkorban ki nem elégített érzelmi alapszükségletekre épül. Ezek a - 1. Biztonságos kötődésre, elfogadásra, gondoskodásra való alapvető igény 2. Autonómia, kompetencia, én-azonosság (identitás) megélésnek érzése 3. Reális keretek (határok) és önkontroll 4. A saját szükségletek és érzelmek kifejezésének szabadsága és a 5. Spontaneitás és játék megélésnek szabadsága. Ezen szükségletek gyerekkortól fogva minden emberben jelen vannak - az viszont egyedi, hogy kiben, melyik, milyen intenzitással. Az egészséges felnőtt embert illetve az Egészséges Felnőtt sémamódunkat - arról lehet megismerni, hogy megvan a képessége, hogy e szükségleteit adaptív módon kielégítse, éltetve és támogatva Boldog Gyermek énünket. A gyermekkorban szerzett deficitek (azaz - túl sok valami negatívból, túl kevés valami jóból, vagy éppen túl sok valami jóból) által kognitív és érzelmi mintázatokkal bíró sémák, programok alakulnak ki, amelyek aztán a későbbi életben egyre kiterjedtebben, diszfunkcionálisan, azaz önsorsrontó módon hatják át mindennapjainkat, újra és újra hasonló hibákat vétve, hasonló élethelyzetekbe, hasonlóan romboló párkapcsolatokba vezérelve minket. Megszületése pillanatában ugyanakor minden séma adaptív, azaz gyermekkorban a rendelkezésünkre álló lehetőségek közül ez a viselkedés látszik a legjobbnak. A tapasztalat által a séma gyengül, gyógyul, vagy éppen erősödik. Sajnos többnyire ez utóbbi történik, és felnőttkorban foggal-körömmel ragaszkodunk ahhoz a látszat-biztonsághoz, amit gyerekkorban a sémáinktól kapunk. Ilyen sémák a "Könyörtelen mércék", a "Csökkentértékűség-szégyen", vagy az "Érzelmi gátoltság", melyek elsősorban társas kapcsolatainkat rombolják.

A sémák a lelki rendszer mélyén helyezkednek el, rigidek, ellenállnak a változásnak, és megkérdőjelezhetetlennek tűnnek. Komplex, kiterjedt módon betöltik gondolatainkat és érzelmeinket, így hatással vannak cselekedeteinkre is, mégpedig maladaptív módon, azaz a viselkedés nem segíti elő a környezethez való alkalmazkodásunkat, nem célravezető egy adott probléma megoldásában.

A sématerápia optimista szemléletű megközelítés. A sémákat lelki sebeknek tekinti, és a célja az, hogy e sebeket begyógyítsa, illetve a sebek állította csapdákból kisegítse a sémákkal bíró embert.

Young 18 sémát azonosított be, ezek mérésére dolgozta ki a "Young -féle séma kérdőívet", illetve arra, hogy milyen módon nyilvánulnak meg ezek a sémák, a "Sémamód-kérdőívet". A sémákat elfogadhatjuk, elkerülhetjük, vagy túlkompenzálhatjuk. Így lényegében minden egyes ember egyedi "sémaprofillal" bír - a gyógyítás a terapeuta részéről nagyfokú nyitottságot és rugalmasságot követel.

Ha kíváncsi, milyen programok, sémák irányítják az életét, és változtatni is szeretne ezeken, keressen bizalommal!
 
https://www.pszicho-menta.hu/tudastar2/
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése